زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

میر مهر (کتاب)





«میر مهر (جلوه‌های محبت امام زمان علیه‌السّلام )» اثر مسعود پورسید آقایی، بررسی ارتباط و هدایت امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف با شیعیان، در ضمن بیان وقایع و حکایاتی مربوط به عنایت ایشان به محبان است که به زبان فارسی و در سال ۱۳۸۲ ش نوشته شده است.


۱ - ساختار کتاب



مقدمه مؤلف که متنی ادبی در انتقاد از کسانی که امام زمان را به جای امام رحمت و «میر مهر»، به «میر قهر» و امام غضب معرفی می‌کنند، آغاز شده و مطالب در دو بخش جلوه‌ها و ضمائم ارائه شده است.
مباحث، به ذکر نمونه‌هایی از محبت حضرت مهدی علیه‌السّلام و ارتباط آن حضرت با شیعیان خود ذیل عنوان: هدایت، شفاعت، امید و انس و هم‌نشینی پرداخته و در پایان، عنایت و محبت حضرتش به علمای عامل را با نقل خاطراتی یادآور شده است.

۲ - گزارش محتوا




۲.۱ - جلوه‌های محبت امام


بخش اول، بیان جلوه‌هایی از مهر و محبت آن امام عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در قالب حکایات و روایات است.
نویسنده معتقد است، هر یک از این جلوه‌ها، چه توسط خود آن حضرت و یا توسط یاران، اصحاب و رجال الغیب ایشان، چه در بیداری و یا در خواب و مکاشفه، پیام دعوت و هدایتی است که در لحظه لحظه زمان و تاریخ، انسان‌ها را به خود خوانده و از جام دیدار سرشار می‌سازد.
وی بر این باور است که این امر، سنت خداست که در متن غفلت، صیحه بیداری و فریاد دعوتی بلند شود.
در حکایات و روایاتی که در این بخش آمده، به موارد زیر اشاره شده است:
۱- حضور آن حضرت در تشییع جنازه برخی دوستداران مخلص
۲- عیادت ایشان از مرضاء
۳- آمین گفتن به دعای شیعیان
۴- نوشتن نامه در برخی مواقع لازم و حساس به برخی علما و نایبان خود؛ همچون شیخ مفید، سید ابوالحسن اصفهانی و...
۵- فرستادن پیام‌هایی برای جامعه شیعه یا برخی افراد، در فرازهای مهمی از تاریخ که نویسنده، فتوای میرزای شیرازی به حرمت استعمال تنباکو و پیام به سید ابوالحسن اصفهانی و امام راحل در واقعه بیست و یکم بهمن را نمونه‌های از این امر می‌داند.
۶- قرار دادن وکلا و نایبان برای خود که مؤلف آن را یکی از مهم‌ترین جلوه‌های محبت امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف به شیعیان دانسته است.
۷- تعلیم دادن دعاها و زیارات متعدد؛ از جمله دعاهای فرج و عظم البلاء و زیارت‌های آل یاسین و رجبیه که هر یک دارای مضامین بلند بوده و نویسنده آن‌ها را بهترین دستمایه برای مناجات با خدا و انس با آن حضرت می‌داند.
۸- فرا خواندن برخی از علما و دین شناسان از طرق مختلف؛ از جمله رؤیاهای صادقه، به حفظ و نشر آثار مهدویت، برای حفظ شیعیان از تهاجمات فرهنگی در دوره‌های مختلف و پاسخ گویی به نیاز زمان و شبهات.
۹- حمایت فردی و جمعی که در این رابطه، نویسنده داستان زخم صفین، وحید بهبهانی و ابو راجح حمامی را تعریف می‌کند.

۲.۲ - ضمائم


در بخش ضمائم، ترجمه متن نخستین نامه امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف به شیخ مفید، جریان تشرفات حاج علی بغدادی، محمدعلی فشندی تهرانی، سید مهدی قزوینی، اسماعیل هرقلی، ملاهاشم قزوینی، داستان انار سیاه، جریان امر به تالیف کتاب مکیال المکارم و کمال الدین و مطالبی از این قبیل، ذکر شده است.

۳ - وضعیت کتاب



فهرست مطالب در ابتدا و فهرست منابع و ماخذ مورد استفاده مؤلف در انتهای کتاب آمده است.
پاورقی‌ها به ذکر منابع و توضیح برخی کلمات متن پرداخته است.

۴ - منابع مقاله



۱- مقدمه و متن کتاب.
۲- پارسا با مشارکت بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و انتشارات مسجد جمکران، (۱۳۸۸)، «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع رسانی اسلامی مرجع.
۳- سایت خبری آفتاب.
[۱] «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع رسانی اسلامی مرجع، ج۱ ص۱۳۰.
[۲] میر مهر (جلوه‌های محبت امام زمان علیه‌السّلام )، مقدمه کتاب.


۵ - پانویس


 
۱. «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع رسانی اسلامی مرجع، ج۱ ص۱۳۰.
۲. میر مهر (جلوه‌های محبت امام زمان علیه‌السّلام )، مقدمه کتاب.


۶ - منبع


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب مهدویت




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.